6 manieren om een boomstronk te verwijderen

Een boomstronk vergaat uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Maar dat kan vele jaren duren. De tijd van wegrotten verschilt erg per boomsoort. Een eiken stronk van 30cm doorsnee kan er 10 tot 15 jaar over doen voor de stronk enigzins is weggerot.
Veruit de snelste methode om een boomstronk te verwijderen is om het hart van de boomstronk weg te frezen met een speciaal hiervoor ontwikkelde boomstronkfrees, ook wel bekend als stobbenfrees. Deze zware freesmachine heeft een sneldraaiende schijf met harde beitels en verpulverd daarmee het hout van de stronk. Deze freesbeitels kunnen ook goed in de aarde werken.

Bij bijna alle methoden is de voorbereiding hetzelfde. Zaag de boomstronk zo laag mogelijk bij de grond af. Alleen bij kleinere bomen met dunnere stammen tot zo’n 20cm dikte kan men een stuk stam boven de grond gebruiken als hefboom. Dan is een stuk stam van 2 of 3 meter handig om de stronk om te trekken (eventueel aan een auto of trekker). Als de stronk klein genoeg is kan geprobeerd worden om met een touw aan een zwaar voertuig (bijvoorbeeld een trekker) de stronk uit de aarde te trekken.
Het afzagen kan het beste met een scherpe, sterke kettingzaag of grote reciprozaag. LET OP: Bij het werken met een kettingzaag moeten de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen. Een zaagbroek, speciaal gemaakt om een uitlopende kettingzaag te doen vastlopen in de speciale stof van de zaagbroek, werkschoenen met een stalen neus, gehoorbescherming en gelaatsbescherming.

 1. Verbranden

  Boor een aantal gaten in de boomstronk, vul die met een brandbaar materiaal en laat dit materiaal enige weken inwerken. Steek daarna de boomstronk aan en laat de boomstronk wegsmeulen. Dit kan enige dagen duren en kan brandgevaar opleveren als de stronk niet voortdurend wordt bewaakt.

 2. Sleuven zagen, gaten boren

  Het zagen van dwarssleuven of boren van gaten in de boomstronk om het proces van rotting te versnellen helpen in de praktijk niet tot nauwelijks. Behalve als er bijzonder veel en diepe gaten worden geboord zodat bijna al het hout wordt weggeboord.

 3. Middeltjes

  stronk verwijderen middeltjes

  Helaas bestaan er geen “middeltjes” om het rottingsproces van een boomstronk merkbaar te versnellen. Een veel gehoord fabeltje is om zoveel mogelijk gaten in de boomstronk te boren en daar dan het middeltje in te stoppen. In de praktijk blijken deze middelen het rottingsproces echter nauwelijks te versnellen en zijn meestal erg schadelijk voor het milieu.

 4. Uitgraven

  boomstronk uitgraven

  Verwijder straatwerk om de stronk zoveel mogelijk. Graaf een ruime geul om de stronk tot aan de onderkant van de stronk. Hoe dieper, hoe beter. Gebruik een vrij stuk aarde tussen de wortels om een diep gat te graven. Schuif daar dan de aarde in vanaf de andere plaatsen waar minder goed bij te komen is. Zaag dan met een kettingzaag of grote reciprozaag alle wortels door. Let op dat de ketting van een kettingzaag zeer snel bot wordt bij contact met aarde en zand. Dus het kost waarschijnlijk een aantal kettingen. Een grote reciprozaag is vaak handiger, maar wordt ook snel bot. Een paar reservezaagjes halen is dus wel handig.

 5. Frezen

  boomstronk wegfrezen

  De snelste en gemakkelijkste methode. Door middel van een snel ronddraaiend freeswiel, met een aantal freesbeitels, wordt de boomstronk snel en grondig vermalen tot houtsnippers.
  Twee opties: een boomstronkfrees zelf huren of het frezen laten doen door een professional. Omdat het huren vaak niet goedkoper is dan het uitbesteden, kiezen de meeste mensen voor het uitbesteden. De boomstronkenfrees is een zwaar en gevaarlijk apparaat en er is ervaring voor nodig om het apparaat goed te bedienen.

 6. Bedek de boomstronk met waterdicht materiaal

  Bedek de boomstronk met plastic of ander waterdicht materiaal om schimmelvorming en rotting te bevorderen.