Niet gelukt met spade en bijl. Dus…stronken weggefreesd.

Niet gelukt met spade en bijl. Dus…stronken weggefreesd.

Een hovenier had al een poging gedaan om, met behulp van een spade en een bijl, deze drie stronken te verwijderen. Maar hij moest het halverwege opgegeven. Er zat geen beweging in de stronken, ookal had hij al diep gegraven en flink met de bijl gehakt.
Gelukkig zijn wij er dan om voor eens en voor altijd korte metten te maken met stronken. Op een grondige, snelle manier. Met behulp van onze speciaal ontwikkelde freesmachine voor boomstronken. Deze freesmachine heeft een metalen wiel waarop beitels zijn gemonteerd die zeer snel ronddraaien. Zo wordt een boomstronk laagje voor laagje weggefreesd tot ongeveer 20cm diep. Ruim voldoende om over te tegelen of een grasmat aan te leggen. Maar ook weer niet té diep zodat er leidingen of afvoerbuizen geraakt zouden kunnen worden. Wel zo veilig dus. Hieronder een aantal foto’s van onze werkzaamheden.

 

De boomstronken snel en grondig door ons verwijderd. Dus geen opschot meer.
Eerst zagen we met een kettingzaag (merk Stihl natuurlijk, al is Husqvarna ook helemaal niet slecht) de boomstronk laag bij de grond af. Wel een minder prettige ervaring voor de zaagketting, want die is snel bot als er contact met aarde of zand is.
Aan de slag met de stronkenfrees, ook wel stobbenfrees genoemd. 15pk motor om de freesbeitels op de stronk te laten inhakken. Het snel ronddraaiende freeswiel wordt horizontaal over de stronk bewogen zodat er steeds een strook hout wordt afgenomen totdat de stronk helemaal verpulverd is tot ongeveer 20cm onder de aarde.
Waar eerst een stronk was, is nu een gat! Zo zien onze klanten het graag 🙂
Proost! met gemeentepils. Met ijsblokjes. Soms wordt je verwend 🙂 Het wegfrezen van boomstronken is zwaar werk en kost de nodige zweetdruppels. Dus dat moet worden aangevuld.
Luchtfoto 🙂 Onze Pieter is hard bezig. Met deze kleinere handmatige stronkenfrees kunnen wij op kleinere plekjes komen en nauwkeurig werken. Bijvoorbeeld als een stronk tegen een muur of schutting staat.
Nog een detail van de stronkenfrees en een zojuist weggefreesde boomstronk. Hier de behuizing van de twee riemen die die draaiiing van de motor in het midden naar het freeswiel vooraan brengen.