Boomstronk met de hand verwijderd

Boomstronk met de hand verwijderd

Voor de afwisseling hebben wij vandaag onze stronkenfrees thuisgelaten. Er was niet genoeg ruimte voor een stronkenfrees en een keertje zweten kan ook geen kwaad. Dus de stronk te lijf met scherpe spade, goede scherpe bijlen en een grote reciprozaag. 
Stap 1 was het zoveel mogelijk uitgraven van de stronk, tot ónder de stronk. Daarna met een goede bijl de dikkere zijwortels doorgehakt en met de reciprozaag alle dunnere takken doorgezaagd. Na veel zweten is het gelukt. De stronk gaf zich gewonnen. Het is een stuk meer werk dan het verwijderen van een stronk met een boomstronkfrees, maar je hoeft niet meer naar de sportschool. Dat scheelt 🙂

De situatie die wij aantroffen. De restanten van een krentenboom. Het lijkt niet veel, maar als je dichterbij komt wordt het steeds groter, en de stronk ook.
Graven, graven en nog eens graven. Een sterke spade waarmee je goed kunt wrikken is hiervoor noodzakelijk. Je moet echt tot onder de stronk graven.
Zo hebben we helemaal rond de stronk diep gegraven. Diep gegraven. Tot onder de stronk. Het is gelukt om de vele dikke wortels (voorzichtig!) met een scherpe bijl door te hakken. De stronk was toen gelukkig vrij en kon worden afgevoerd. Deze manier van stronk verwijderen is alleen mogelijk met kleinere boomstronken waar een stronkenfrees niet bij kan komen.